Zakaj je pomembno, da jasno določite svoj cilj?

ciljiZakaj so cilji sploh potrebni? 

Cilj nam služi, zato da ozavestimo življenje, za motivacijo in kot ključni dejavnik pri usmerjanju.

 • SE SPRAŠUJETE ČEMU?

 Naj vam predstavim, to kar globoko v sebi vsak pozna kot resnico. Človek za aktivno delovanje potrebuje motiv. Od pomena, ki ga ima ta motiv za posameznika, je odvisno, kaj in koliko ste pripravljeni vložiti ali narediti, da bi vaš motiv dosegli z namenom. Tukaj pa ste že prejeli odgovor na zgornje vprašanje.
 
                                                     Postavljen cilj predstavlja motiv.
                      Ko imamo v mislih motiv, smo že pripravljeni na izdelavo načrta.
 
Potrebno je uporabiti vso domišljijo (v otroštvu so vam morda rekli, da tega ne potrebujete, da to le otrok izbira. Naj vas seznanim, da to ni resnica. Domišljija je nujni sestavni del postavljanja ciljev), saj je to edini vidik, da lahko razmišljamo izven svojih okvirjev, kjer je vse mogoče. Edina konkurenčnost je pravzaprav vaša kreativnost. Najprej boste potrebovali to preprosto zavedanje.
 
Predstavila vam bom čisto enostavni primer: na lep sončen dan, si močno zaželite nekaj sladkega, okusnega … Uvidite, da bi to lahko bil sladoled in že pomislite, to bi si res lahko privoščili in najlepše bi bilo, da odidem nekam, kjer to lahko dobim. Nenadoma ste že pripravljeni narediti razdaljo, ki vas loči od želenega, ne da bi si pri tem ustvarjali ovire. Zamislili ste si, kaj točno želite, takoj ste šli v izdelavo načrta in pomislili, kako lahko to dobite. Potrebno bo oditi do najbližjega sladoledarja in tako boste tam tudi kupili kepico sladoleda, ki ste si jo želeli. Bilo vam je jasno, kaj želite in sprožili ste razmislek in delovanje, da bi to tudi dobili.
 
Preprost primer je le ponazoritev, kako zakon v resnici deluje in kako ga tudi sami v vsakdanjem življenju uporabljate.
 
Za to, da bi po tem zakonu uresničili vaše sanje, pa je potreben čas. Najprej bo potrebno, da jasno uvidite, kaj je vaša želja in si postavite jasen cilj. Zgolj hrepenenje po nečem, predvsem hrepenenje, ki ga lahko vsak dan spreminjate, ne bo privedlo do uresničitve. Zakaj ne? Enostavno zato, ker nimate jasne namere in zakon ne more delovati tako, da vsak dan nekaj drugega vprašate in to dobite. Saj ravno ta način, ki ga izberete, kaže na to, da sami še ne veste točno, kaj si želite. Zakon se odziva le na jasno določen cilj, podprt z željo in vero!
 
Potrebno je prevzeti odgovornost, da bi zastavljeni cilj tudi dosegli.
 

 • Cilji se ločujejo v tri podskupine:
 1. Lahko je to kratkoročni cilj, nekaj kar ste si zastavili in je vaš namen to doseči v kratkem času (npr. nekaj kar vidite v naslednjih mesecih ali v prihodnjem letu).

Tukaj potrebujete le zavedanje. Pomagajte si z vprašanjem:
Kje se vidim v naslednjih 3–4 mesecih in kaj potrebujem, da bi me to približalo k želenemu?
ali pa
      2.  Srednjeročni cilj:Kaj je potrebno doseči v naslednjih 12 mesecih, da bi dosegel svoj dolgoročni cilj?
in
     3.  Dolgoročni cilj, v katerem se vidite v prihodnosti in verjamete, da je to tisto, kar potrebujete, tisto, s čimer boste uresničili veliko željo in vse tisto, s čimer ste odločeni svoje življenje postaviti na višjo raven. 

Izberite cilj, ki vas najbolj nagovarja in ga v sebi začutite kot nekaj, kar potrebujete, da bi izpolnili svoje življenjsko vodilo.

 • Določite, zakaj je vaš cilj tako pomemben?
 • Uvidite, kaj boste pridobili s tem?
 • Razmislite o možnih ovirah ali pa tveganju na poti do izpolnitve?
 • Kaj ste pravzaprav  pripravljeni narediti in čemu ste se pripravljeni odpovedati za to, da bi dosegli želeno?
 • Kaj točno se mora zgoditi ter določite specifični rezultat, ki ga želite doseči?!
 • Določite datum, do kdaj nameravate to doseči.

 
Vprašajte se po tem, kaj vam je do sedaj predstavljalo oviro, da bi uresničili svoj cilj ter hkrati izdelajte nov, drugačen načrt. Vedno, ko ne pride do izpolnitve, se zavedajte, da bo potrebno nekaj spremeniti v postopku preobrazbe želje, v materialno protivrednost.

 • NAREDITE SI SPISEK ŽELJA
  Kaj pogrešam v življenju?
  Kaj je moja najgloblja želja?
  Kje se vidim v prihodnosti?
  Kam želim priti?
   

S postavitvijo jasnega cilja boste točno videli, kje se nahajate sedaj in kaj potrebujete, da postanete produktivni. Odločite se, da boste zastavljene cilje tudi dosegli.
Verjamem, da je to vaša želja, saj drugače sedaj ne bi tega brali. Sprejeti boste morali odločitev, da dosežete kar si želite, ne  da bi pri tem kršili pravice drugih.
 
 
                 » Pravo odločitev predstavlja dejstvo, da ste storili nekaj novega.
                             Če niste ničesar storili, potem se niste zares odločili«.
                                                                                                             Anthony Robbins

 

 •  Veliko vprašanj se pojavi pri postavljanju cilja:

 
– Ne vem, kaj je moj cilj?
 
– Kako naj si poiščem pravi cilj?
 
Naj vam razkrijem, da je to je zgolj začetna navidezna ovira. Uporabite vso svojo domišljijo. Ko boste jasno uvideli sliko želenega, ne boste več čutili tega pritiska, tedaj boste preprosto vedeli in verjeli.
 
Vprašajte se, kakšen življenjski slog bi imel-a, če bi lahko dosegla prav vse?
 

Ustvarite si kartico, ki jo boste nosili s seboj. Nanjo zapišite točno to, kar ste si zastavili kot cilj. Cilj morate zapisati. Vidite se, kot da željeno že posedujete in preberite svoj zapis vsak večer pred spanjem in ponovno zjutraj, ko se prebudite. Z osredotočanjem na cilj, bo sčasoma v vas prebivala goreča želja za izpolnitev, ki bo privabila vse tisto, kar potrebujete za manifestacijo.
 
Za pomoč pri ustvarjanju lastnih ciljev se lahko dogovorimo za posvet in skozi preprost proces skupaj ustvarimo kartico vaših želja.
 
Saj veste, včasih ne zadostuje, da le sami poskusite. Če ste to že večkrat določili in načrt pred izpolnitvijo opustili, sedaj potrebujete nekoga, ki vas bo pri tem podprl in boste tako bolj odločni v vaši nameri.
 
ŠELE, KO BOSTE VAŠ CILJ ZAČUTILI V SVOJEM SRCU, BOSTE PRIŠLI DO IZPOLNITVE. TO JE KLJUČNI POGOJ IN SI TAKO NE BOSTE DOPUŠČALI OVIR.
 
Ob tem kar je postavljeni cilj, se moramo dobro počutiti.
 
Ko si zastavite cilj in verjamete v to, si boste tega nenadoma tako želeli, da boste pripravljeni storiti vse za dosego. Nič več se ne boste spraševali, kaj bi lahko storili, saj boste vsak trenutek posvetili temu in tako pričeli s postopkom ustvarjanja strategij, ki vas bodo približale želenemu. Z vsemi temi občutki, z vero vase in z vztrajnostjo, ki jo boste deležni, ne boste več čutili potrebe po zunanjih motivatorjih, temveč boste stopili iz svojih okvirjev in tako pričeli z ustvarjanjem novega načina dela, ki vas bo pripravil do tega, da boste pripravljeni storiti vse. 
Preusmerite pozornost na svoj jasno določen cilj, osredotočite se nanj … Razmišljajte o tem in sledite jasnim navodilom, ki jih boste prejemali od vaše intuicije. Miselni tok nam skozi sporoča, kaj bi za nas bilo tisto, kar je potrebno storiti (samo prisluhniti moramo in misel zaznati). Stopite v svoj domišljijski svet in dopustite, da vas ta popelje v kraljestvo vsemogočnega ustvarjanja. Ko boste zaznali tisto nekaj, kar boste začutili, da bi bilo dobro narediti, si to idejo takoj zapišite, saj je to pravi trenutek, da svojo idejo začnete graditi. Z osredotočanjem se bo, s pomočjo miselnega procesa posredovanja ideje podzavesti, začela širiti slika in misel bo rastla, da boste s pomočjo miselnih tokov začeli razvijati prave strategije in tako pričeli uvajati v svoje življenje prava vedenja in strateške poteze za izpolnitev vašega cilja. V zameno boste pripravljani storiti vse. To je vse tisto, kar boste pripravljeni žrtvovati, z namenom uresničiti želeno.
 
Pomembno je spoznati, kaj predstavlja naš cilj, pri tem moramo imeti jasno sliko in naslednji zelo pomemben nepogrešljiv korak je, da svoj cilj zapišemo in se nanj osredotočimo. Razlago in razloge zakaj je temu tako, vam priporočam, da še enkrat preberete v članku ZAVEST – PODZAVEST.
 
Ko si postavljamo CILJ pa je smiselno, da se držimo določene formule, katero priporoča večina strokovnjakov za postavljanje ciljev.
 

 • Osnovna formula za postavljanje ciljev  je:
                                     S – M – A – R – T
   
  NATANČEN – KONKRETEN – Specific 
  Pri postavljanju ciljev je zelo pomembno, da smo čim bolj natančni in jasni. Tako vemo, kaj je tisto, kar želimo in z natančnim poznavanjem svoje želje to oblikujemo v jasen cilj. (Npr. do poletja želim biti v formi in preteči 10 km, je veliko bolj natančen cilj, kakor pa začel  bom teči).

  MERLJIV – Measurable
  Zgodi se, da če stvari ne moremo meriti, hkrati ne moremo preverjati našega napredka. Ravno zato je primerno, da je cilj merljiv.
  Na zgornjem primeru je na primer ta merljivost v km.
   
  DOSEGLJIV – Attainable
  Dosegljiv v smislu, da verjamemo, da je to nekaj, kar lahko naredimo ter da smo prepričani v to svojo zmožnost. To nam bo dalo občutek moči in s tem občutkom, tudi ob možnih navideznih ovirah, ne bomo odstopali od začrtanega cilja.
   
  REALISTIČEN – Realistic
  To se navezuje predvsem na časovni okvir cilja. Z dosegljivostjo je povezana tudi realističnost postavljenega cilja (vsak cilj mora biti dosegljiv in pa zastavljen v realističnih rokih).
   
  ČASOVNO DEFINIRAN – Time-related
  Za vsak cilj moramo določiti tudi časovno omejitev. To je še en pomemben korak pri postavljanju cilja, saj šele, ko si postavimo in določimo časovno omejitev oz. do kdaj načrtujemo cilj uresničiti, smo pripravljeni vložiti ves trud in biti aktivni pri cilju, do izpolnitve.
   
  clj2
                                                                                                      Jana Špeh, Delta life coach

Deli s prijatelji: